Sjokkpriser på strøm: Slik kutter du regningen

Strømmen er 50 prosent dyrere enn i normale perioder. Nå er det viktig å velge riktig avtaletype og leverandør.


Den harde vinteren sitter fortsatt i mange steder i landet, og vannmagasinene er derfor langt lavere enn de pleier å være om våren. I mars var strømmen hele 50 prosent dyrere i enn i normale perioder, og så langt i april har prisene vært like høye.

På denne tiden i 2016 fikk man strøm til 26 øre/kWt, mens prisen var på 0,34 /kWt på samme tid i fjor. Nå ligger prisen på 0,50 /kWt. Priseksemplene er fra Oslo og er inkludert mva, men ikke elsertifikater.

Ferske tall fra Statistisk sentralbyrå (10. april) viser at prisene på elektrisitet hadde den største marsendringen siden 2010, og at det først og fremst var strømprisen som trakk trakk denne indeksen opp.

– Vannmagasinene har nå en fyllingsgrad på under 30 prosent, det er rundt 70 prosent av hva det pleier å være på denne tiden. Dette fører til at vi bruker mer enn vi produserer, og har nettoimport som igjen fører til høyere priser, forklarer markedssjef Bjørn Arctander i Agva kraft.

Fastpris eller spot?
I perioder med høye strømpriser er det ekstra viktig å gå gjennom strømavtalen sin for å sjekke om man har konkurransedyktige vilkår.

Spot er den avtaleformen eksperter på privatøkonomi normalt anbefaler som den gunstigste, men tall fra Statistisk sentralbyrå viser at fastpriskontrakter i snitt var billigere enn spot i 2017.

Akkurat nå har lavprisselskapet Agva Kraft et fastpristilbud (tre måneder) på kun 29,9 øre/kWt – altså langt lavere enn priseksempelet fra Oslo over.

– Strømprisen er veldig høy til tross for at vi er inne i en vårmåned. Dette er definitivt et tidspunkt å vurdere å binde strømprisen, sier Arctander.

Agva Krafts fastpristilbud Fast 3 måneder innebærer at strømselskapet forplikter seg til å levere til avtalt pris (29,9 øre/kWt) uansett hvor høyt innkjøpsprisen går i avtaleperioden.

– Bindingstiden på tre måneder er hovedsakelig en fordel for deg som kunde, det gjør at vi må gi denne prisen uansett hva som skjer, sier Arctander.

Les mer om Agva Fast 3 måneder og bestill avtalen her

– En sjelden god anledning
Etter at de tre månedene er omme, får man en normal spotprisavtale, helt uten binding.

Arctander understreket at han normalt anbefaler kundene å velge spotavtale, men at fastpris er gunstig i perioder med så ekstreme priser som vi ser nå.

– Her får du en sjelden god anledning til å sikre deg mot de dyreste strømprisene vi har sett på flere år, avslutter markedssjefen.

Les mer om Agva Fast 3 måneder og bestill avtalen her

Gratis måned eller landets billigste
Dersom du ønsker en billigere strømavtale, men ikke er interessert i fastpris, har Agva Kraft to andre avtaler som kan vurderes:

Agva Spot – AG topper Forbrukerrådets oversikt over de de billigste spotavtalene i landet (6. april).

Med Spot Valgfri – Gratiskampanje får du den tredje måneden gratis, fakturaen blir på 0 kroner.

 

 

Kommentarer er stengt.