Ekspert: Slik utnytter du «eiendomsmegler-krigen»

Det er helt avgjørende for resultatet at du velger en god megler. Slik kan du utnytte den knallharde konkurransen.

Boligmarkedet har de siste årene i snitt steget jevnt og trutt, og 2016 har vært et eksepsjonelt år. I august steg boligprisene med 2,8 prosent, og nivået er nå 9,1 prosent høyere enn for 12 måneder siden.

Ved utgangen av august var det 11.570 boliger til salgs, noe som er 15,9 prosent færre enn ett år tidligere.

– Utbudet av boliger til salgs i Norge er fortsatt rekordlavt,sier Eiendom Norges administrerende direktør, Christian Vammervold Dreyer.

Det lavet antallet boliger på markedet gjør at eiendomsmeglerne må kjempe hardt for å få kunder. Det kan du som boligselger dra nytte av.

Sammenlign flere eiendomsmeglere her – gratis.

Riktig megler til riktig pris er viktigst

Hallgeir Kvadsheim, økonomisk rådgiver i Tjenestetorget, en gratis tjeneste som gjør det enkelt for forbrukere å sammenlikne priser og betingelser, sier noe av det viktigste når man skal selge bolig er å finne riktig megler.

– Det er hard konkurranse mellom eiendomsmeglerne, og det er mange å velge mellom. Det er helt avgjørende for resultatet at du velger en god megler. Vårt tips er å sammenligne flere eiendomsmeglere raskt og enkelt slik at du finner den megleren som passer best for ditt boligsalg, sier han.

Ved å innhente ulike tilbud får du oversikt over prisen ulike meglere opererer med. Med flere tilbud fra ulike meglere kan du enklere forhandle prisen ned.

Sammenlign eiendomsmeglere her – gratis og uforpliktende.

hallgeir

Hallgeir Kvadsheim er ekspert på privatøkonomi og økonomisk rådgiver i Tjenestetorget. I denne saken gir han tips og råd til selgere og kjøpere av bolig.

Boligmarkedet måned for måned

Kvadsheim mener det ikke alltid er lurt å sitte på gjerdet i mange måneder fordi det muligens, kanskje kan komme en korreksjon neste år.

Han legger frem følgende syklus i det norske boligmarkedet slik det har vært de siste årene:

* Januar – mars: Sterk oppgang.
* April-juni: Utflating, liten nedgang.
* Juli-august: Økning.
* September – november: Utflatning.
* Desember: Feriestille.

Når bør du selge?

Økonomieksperten sier det aller meste av oppgangen i løpet av året, tas ut i årets tre første måneder, altså frem til mai.

– Seinere blir det bare små korreksjoner opp og ned. Det er flere grunner til dette, men hovedårsaken er nok at svært mange vil vente med å selge boligen til det blir lysere dager og grønnere omgivelser, sier Kvadsheim.

Selv om mange vil selge når det er varmt og lyst ute, er rådet fra den økonomieksperten å unngå det «store vårsleppet».

– Problemet er at når så mange tenker akkurat likt, kommer svært mange boliger til salgs samtidig. Kjøperne klarer knapt å absorbere det store tilbudet og stresser av gårde fra visning til visning.

Slik finner du gode eiendomsmeglere

Kvadsheim har samlet seks gode tips for hvordan du finner den beste megleren når du skal selge bolig.

Sammenlign eiendomsmeglere raskt og enkelt.

1. Sjekk referanser
Undersøk hvilke meglere som har gjort en god jobb i nabolaget. Sjekk gjerne direkte med selgerne og finn ut om de ble fornøyde med jobben. Hør også med venner og kjente om de kjenner til megleren.

2. Eiendomsmeglerens kompetanse
Kompetanse er viktig og du bør spørre meglerne hvilken bakgrunn de har og hvor lenge de har jobbet. Loven stiller krav til formell kompetanse, så du kan fint spørre om faglig bakgrunn. Sjekk også om megleren er tilgjengelig og ikke jobber kun 9-4.

3. Eiendomsmegleren må kjenne til nærmiljøet
Selger du en familiebolig, er det viktig at megler er godt kjent med hvilken skolekrets barna tilhører, muligheter for barnehageplass i nærmiljøet og nærhet til lekeplasser og rekreasjonsmuligheter. Om ønskelig kan du selv også delta på visningen sammen med megler for å besvare spørsmål om nærmiljøet.

4. Høyest pris-/verdivurdering?
Det er ikke nødvendigvis så lurt å velge megleren som gir den høyeste prisvurderingen på din bolig. En del potensielle kjøpere kan bli skremt av en høy prisvurdering. Det er viktig å få med så mange som mulig på visning.

5. Gå nøye igjennom tilbudene fra de ulike eiendomsmeglerne
Gå nøye igjennom tilbudene du mottar og sjekk hva som er inkludert i totalprisen. Vil megleren selv være tilstede på visning eller sendes visningsassistent? Hvor mange visninger er inkludert? Hva med styling og foto? Hvilke annonseringspakker er inkludert? Etc. De dyktigste meglerne koster ofte mer, mens de med mindre erfaring eller de som ikke er like dyktige må friste med lavere priser for å få oppdrag.

6. Stol på magefølelsen din!
Hvis du ikke finner tonen og får en dårlig kjemi med megleren, er det ikke usannsynlig at det samme kan skje med potensielle kjøpere. Velg en eiendomsmeglere du oppnår god kontakt med.

Sammenlign eiendomsmeglere raskt og enkelt her.

 

Kommentarer er stengt.