Kjøpe eller selge? Dette skal følge med boligen

Dette er løsøre som skal følge med boligen når du selger!

Du kan oftest ta med deg vaskemaskinen når du selger huset, men hva med kjøleskapet?

Altfor ofte oppstår det ofte konflikter og misforståelser om hva som skal følge med når en bolig blir overdratt til ny eier. Kan selger beholde kjøleskapet selv om det er innebygget? Hva med den fine lampen i stua? Og hvem skal ha markisene?

Det er avhendingsloven som regulerer slike forhold, men her finner man egentlig ikke et uttømmende svar på problemstillingen:

§ 3-5.Særskilt tilhøyrsle til bustadhus m. m.

”Til eit bustadhus og ein bygning til hotell, restaurant, kontor eller anna forretningsdrift, høyrer varig innreiing og utstyr som anten er fast montert eller som er særskilt tilpassa bygningen. Dette gjeld mellom anna faste anlegg og installasjonar for oppvarming, faste elektriske installasjonar, faste antenner, faste golvteppe, dobbeltvindauge, innebygde kjøkkenapparat og -maskinar og andre innebygde ting.”

Ok, de fleste forstår jo at selger ikke kan røske opp gulvteppene eller ta med dobbeltvinduer! Men hva med løse garderobeskap på badet eller brannslukningsapparatene? Hva med badestampen på terrassen?

Bestill gratis tilbud fra ulike meglere der du bor via Tjenestetorget

Dette bør følge med

For å minske konfliktene har Norges Eiendomsmeglerforbund, Eiendom Norge (tidligere Eiendomsmeglerforetakenes Forening) og Eiendomsadvokatenes Servicekontor i samarbeid utarbeidet en liste over løsøre og tilbehør som bør følge med boliger og fritidsboliger etter salg:

 1. HVITEVARER som er i kjøkken medfølger. Løse småapparater medfølger likevel ikke
 2. HELDEKNINGSTEPPER, uansett festemåte
 3. VARMEKILDER, ovner, kaminer, peiser, varmepumper og panelovner, uansett festemåte. Frittstående biopeiser og varmeovner på hjul medfølger likevel ikke. Dersom beboelsesrom ikke har vegg- eller fastmonterte varmekilder ved visning følger dette heller ikke med
 4. TV, RADIO OG MUSIKKANLEGG: TV-antenner og fellesanlegg for TV, herunder parabolantenner(dersom tuneren ikke følger med må dette særskilt angis i salgsoppgaven). Veggmontert TV/flatskjerm med tilhørende festeordning samt musikkanlegg følger ikke med
 5. BADEROMSINNREDNING: badekar, dusjkabinett, dusjvegger, alle fastmonterte speil og hyller, fastmonterte glass- og håndkleholdere, herunder håndklevarmere samt baderomsinnredning med overskap
 6. SPEILFLISER, uansett festemåte
 7. GARDEROBESKAP, selv om disse er løse, samt fastmonterte hyller og knagger
 8. KJØKKENINNREDNING medfølger. Dette gjelder også overskap, åpne hyller og eventuell kjøkkenøy
 9. MARKISER, PERSIENNER og annen type innvendig og utvendig solskjerming, gardinoppheng, lamellgardiner og liftgardiner
 10. AVTREKKSVIFTER av alle slag, og fastmonterte aircondition-anlegg
 11. SENTRALSTØVSUGER medfølger med komplett anlegg, herunder slange
 12. LYSKILDER: kupler, lysstoffarmatur, fastmonterte «»spotlights»», oppheng og skinner med spotlights samt utelys og hagebelysning. Vegglamper, krokhengte lamper, herunder lysekroner, prismelamper og lignende følger likevel ikke med
 13. BOLIGALARM (der denne er knyttet til en avtale forutsettes det at avtalen kan overdras til kjøper)
 14. UTVENDIGE SØPPELKASSER og eventuelt holder/hus til disse
 15. POSTKASSE
 16. PLANTER, BUSKER OG TRÆR som er plantet på tomten eller i fastmonterte kasser og lignende
 17. FLAGGSTANG og fastmontert tørkestativ, samt andre faste utearrangementer som badestamp, lekestue, utepeis og lignende
 18. OLJE-/PARAFINFAT: eventuell beholdning av parafin/fyringsolje avregnes direkte mellom partene per overtakelsesdato
 19. GASSBEHOLDER til gasskomfyr og gasspeis
 20. BRANNSTIGE, BRANNTAU, feiestige og lignende der dette er påbudt
 21. BRANNSLUKNINGSAPPARAT, BRANNSLANGE og RØYKVARSLER der dette er påbudt. Det er hjemmelshavers og brukers plikt til å se til at utstyret forefinnes på enhver eiendom. Hvis annet ikke er uttrykkelig avtalt, skal dette derfor alltid følge med ved salg av eiendom.

Ønsker du et uforpliktende tilbud fra flere eiendomsmeglere? Gå til Tjenestetorget.no.

Vær tydelig med å spesifisere løsøre

Det er selvsagt ikke slik at du som selger er nødt til å følge hele listen, sier økonomiekspert Hallgeir Kvadsheim. Du har faktisk ganske stor valgfrihet. Det er fullt tillatt å gjøre unntak fra listen, helt eller delvis. Men, da må du være tydelig på dette i markedsføringen. Kanskje du kjøpte en vintage taklampe som du ønsker å ta med deg til din nye bolig. Da må du være skrive dette i prospektet!

Da kan ikke kjøper komme med den generelle løsørelisten og kreve å få boligen med komfyren eller taklampa dersom du på forhånd har  presisert at de ikke skal følge med i boligsalget.

Forbrukerrådgiveren for bolighandelen, Carsten Pihl, i Norges Eiendomsmeglerforbund gir følgende råd til deg som vil gjøre unntak fra lista:

Ta bort gjenstanden: Har du for eksempel har noen gardinstenger som er kjøpt i basaren i Marrakech, og gjerne vil ha de med til neste bolig: Ta de ned før fotografering og visning!

Vær tydelig: Hvis gjenstanden er i boligen på visning, må du skrive klart og tydelig i prospektet hva som følger med og ikke følger med.

Dobbeltsjekk: Velger dere å ikke ta utgangspunkt i listen, si fra klart og tydelig i markedsføringen, dobbeltsjekk informasjonen som lages av eiendomsmegleren at dette er tydelig!

Skal du selge bolig?

Å selge bolig krever en god eiendomsmegler. Nå kan du enkelt sammenligne flere lokale meglere og velge det beste tilbudet! Spar tid – og penger – ved å fylle ut skjemaet nedenfor. Velg deretter eiendomsmeglere du ønsker tilbud fra, og velg beste tilbud!

Få et godt tilbud på eiendomsmegler på Tjenestetorget.no. Klikk her.

Kommentarer er stengt.