Strømsjokket: Nå er fastpris mye billigere enn spot

Den ekstremt varme og tørre sommeren mange steder i landet har ført til rekordhøye strømpriser.

Selv om det endelig har kommet en del regn i deler av de tørkerammede områdene, er fyllingsgraden i magasinene fortsatt historisk lave i store deler av Norge.

Ifølge NVE må det komme 50 prosent mer nedbør enn normalen resten av året for at vi skal få normale nivåer ved årsskiftet.

Det betyr at de usedvanlige høye strømprisene fra i sommer trolig vil fortsette utover høsten. I uke 30, 31 og 32 var prisene i Oslo-området mer enn dobbelt så høye som på samme tid i fjor.

Eksperter på privatøkonomi anbefaler normalt spotpris som den gunstigste avtaleformen, men i perioder med høye strømpriser kan det være mulig å spare bra med penger på å gå over til fastpris.

På Forbrukerrådets oversikt over de billigste strømavtalene kan man til enhver tid se hvilke avtaler som er billigst i Norge. I skrivende stund topper Telinet Energi listen over spotprisavtaler med avtalen Telinet Spotpris AG, mens Agva Kraft topper fastprislisten med avtalen Agva Fast 2 måneder.

Agvas fastpristilbud koster 29,80 øre/kWt, noe som er litt under halvparten av de spotprisen lå på forrige uke (uke 32).

Her bytter du enkelt til Agva Fast 2 måneder

– Raskt å bytte tilbake til spot
Agva Fast 2 måneder innebærer at strømselskapet forplikter seg til å levere til avtalt pris (29,80 øre/kWt) uansett hvor høyt innkjøpsprisen går i avtaleperioden.

– Bindingstiden på to måneder er hovedsakelig en fordel for deg som kunde, det gjør at vi må gi denne prisen uansett hva som skjer. Samtidig er bindingstiden såpass kort at du raskt kan bytte tilbake til en spotprisavtale dersom det skulle komme mye regn i høst, slik at prisene faller, sier markedssjef Bjørn Arctander i Agva Kraft.

Etter at de to månedene er omme, får man en normal spotprisavtale, helt uten binding.

Arctander understreket at han normalt anbefaler kundene å velge spotavtale, men at fastpris er gunstig i perioder med så ekstreme priser som vi ser nå.

– Her får du en sjelden god anledning til å sikre deg mot de dyreste strømprisene vi noensinne har sett, avslutter markedssjefen.

Her bytter du enkelt til Agva Fast 2 måneder

Fast pris billigst i 2017
Tall fra Statistisk sentralbyrå viser for øvrig at fastpriskontrakter var den mest gunstige avtaleformen i 2017. Snittprisen utenom avgifter og nettleie lå på 34,4 øre KWh for andre avtaler, mens fastpriskontraktene i snitt var på rundt 31 øre/kWh. Få husholdninger har imidlertid disse kontraktene, og de utgjør en liten andel av det totale strømforbruket, ifølge NTB.

Hvis du ønsker å ha forutsigbare strømregninger lenger enn i to måneder, har Agva Kraft fastprisavtaler som løper i tre måneder og tolv måneder. Hver avtale har ulik pris.

Dersom du er på jakt etter en billigere avtale enn du har i dag, men ikke er interessert i fastpris, er Telinet Spotpris AG for tiden (6. august) den billigste spotavtalen på det norske markedet, ifølge Forbrukerrådets offisielle oversikt.

Her bytter du enkelt til Norges billigste spotprisavtale

Les også: Finn billigst og best varmepumpe der du bor

Les også: Slik får du 85 øre i rabatt per liter drivstoff

Kommentarer er stengt.