Strømprisen har ikke vært høyere siden 2011. Nå haster det hvis du ønsker å kutte regningen i høst.
Systemprisen for august, som ble offentliggjort 10. september, er den høyeste som er registrert for denne måneden siden 2008. Hvis man ser bort fra måneder og årstider, er prisen for tiden den høyeste siden vinteren 2011.
Selv om det i det siste har kommet en del regn i områder som ble rammet av tørke i sommer, er ikke nedbøren nok til å senke strømprisen. I forrige uke (uke 37) lå spotprisen på 64 øre/kWt, noe som er 77 prosent mer enn samme periode i fjor.
Sommeren i Europa har vært like tørr og varm som i Norden. Dette har ført til lav fyllingsgrad i magasinene og et ekstremt stort prispress som også får konsekvenser for norske forbrukere.
Bør du bytte til fastpris en periode?
Eksperter på privatøkonomi anbefaler normalt spotpris som den gunstigste avtaleformen, men i perioder med høye strømpriser kan det være mulig å spare bra med penger på å gå over til fastpris.
På Forbrukerrådets oversikt over de billigste strømavtalene kan man til enhver tid se hvilke avtaler som er billigst i Norge. I skrivende stund (uke 38) topper Agva Kraft listen over spotprisavtaler med avtalen Agva Spot AG, mens Agva Fast 2 måneder er helt i toppsjiktet når det gjelder fastprisavtaler.
Agvas fastpristilbud koster 39,80 øre/kWt, noe som altså er langt lavere enn det spotprisen lå på forrige uke (64 øre).
Setter opp prisen fredag 21. september
Dette tilbudet er imidlertid så godt at Agva har sett seg nødt til å skru opp fastprisen fredag 21. september. Årsaken er enkel: Selskapet sponser prisen så mye at de taper penger på tilbudet.
– Prisen vi tilbyr kundene de to første månedene, er langt lavere en vi betaler for strømmen selv. Markedet har presset prisen opp nå, men vi ønsker å gi kundene en siste sjanse til å bli med til denne lave prisen, forteller markedssjef Bjørn Arctander i Agva Kraft.
– Heldigvis har regnet begynt å komme, og vi håper våre nye kunder vil nyte godt av det når de etter to måneder går over på en tariff som følger innkjøpsprisen.
Siste sjanse: Her bytter du enkelt til Agva Fast 2 måneder
– Raskt å bytte tilbake til spot
Agva Fast 2 måneder innebærer at strømselskapet forplikter seg til å levere til avtalt pris (39,80 øre/kWt) uansett hvor høyt innkjøpsprisen går i avtaleperioden.
– Bindingstiden på to måneder er hovedsakelig en fordel for deg som kunde, det gjør at vi må gi denne prisen uansett hva som skjer. Samtidig er bindingstiden såpass kort at du raskt kan bytte tilbake til en spotprisavtale dersom det skulle komme mye regn i høst, slik at prisene faller, sier Arctander.
Etter at de to månedene er omme, får man en normal spotprisavtale, helt uten binding.
Arctander understreket at han normalt anbefaler kundene å velge spotavtale, men at fastpris er gunstig i perioder med så ekstreme priser som vi ser nå.
– Her får du en sjelden god anledning til å sikre deg mot de dyreste strømprisene vi noensinne har sett, avslutter markedssjefen.
Her bytter du enkelt til Agva Fast 2 måneder
Fast pris billigst i 2017
Tall fra Statistisk sentralbyrå viser for øvrig at fastpriskontrakter var den mest gunstige avtaleformen i 2017. Snittprisen utenom avgifter og nettleie lå på 34,4 øre KWh for andre avtaler, mens fastpriskontraktene i snitt var på rundt 31 øre/kWh. Få husholdninger har imidlertid disse kontraktene, og de utgjør en liten andel av det totale strømforbruket, ifølge NTB.
Hvis du ønsker å ha forutsigbare strømregninger lenger enn i to måneder, har Agva Kraft fastprisavtaler som løper i tre måneder og tolv måneder. Hver avtale har ulik pris.
Dersom du er på jakt etter en billigere avtale enn du har i dag, men ikke er interessert i fastpris, er Agva Spot AG for tiden den billigste spotavtalen på det norske markedet, ifølge Forbrukerrådets offisielle oversikt (uke 38).