Bruke megler eller holde visning selv?

Økonomi-ekspert mener det er flere grunner til at du bør velge det ene alternativet.

Noen velger å holde visning selv for å spare penger, mens andre ikke engang orker tanken på dette.

Økonomiekspert Hallgeir Kvadsheim er klar i sin anbefaling:

– Jeg vil nok anbefale å betale megleren for å holde visningen. Det kan for eksempel komme spørsmål vedrørende teknisk stand eller reguleringsplaner i området, som en megler er mer oppdatert på, og som hun kan svare bedre på, sier han.

Sammenlign eiendomsmeglere her – gratis og uforpliktende.

Derfor bør du bruke megler:

Kvadsheim mener en profesjonell megler i større grad kan sikre at salget skjer profesjonellt og effektivt.

– Det hender man må holde tunga rett i munnen og ikke buse på med informasjon som man ikke har sjekket nøye. Dette er meglerne som regel mye bedre på.

Hans oppfordring er aldri å diskutere pris!

– Noen kjøpere vil prøve seg frem for å tolke hvor lavt du kan gå i forhold til prisantydning. Overlat dette til megleren, hun eller han er mye mer erfaren i slike diskusjoner. Hold deg heller til informasjon om nabolag, skoleforhold, hvilke barnehager som har best rykte etc. Der har dere sannsynligvis mer kunnskap enn megleren.

Dersom du ha bestemt deg for å bruke megler, er det viktig å innhente tilbud fra flere.

– Det er hard konkurranse mellom eiendomsmeglerne, og det er mange å velge mellom. Det er helt avgjørende for resultatet at du velger en god megler. Vårt tips er å sammenligne flere eiendomsmeglere raskt og enkelt slik at du finner den megleren som passer best for ditt boligsalg, sier han.

Sammenlign flere eiendomsmeglere her – gratis.

Husk dette om du velger å holde visning selv

Hvis du allikevel vil eller må holde visningen selv, er det en del forberedelser du bør gjøre:

  • Rydd og vask: Gjør det grundig! Husk at kjøperne åpner både boder og skap under vasken, så det bør være ryddig over alt
  • Rydd ute: Sørg for at det er lett å komme til boligen. Kanskje du kan be naboene om å sette bilene litt lenger nedi gata i noen timer, slik at kjøperne kan parkere rett utenfor.
  • Småfiksing: Sett opp den siste lista som du har utsatt så lenge. Pass på at kjøkkenskuffen ikke sitter fast slik den pleier. Kjøp knotten som mangler på den lille boddøra.
  • Lys: Har du peis: Bruk den! Lys opp også de mørke krokene. Lys gir romfølelse. Levende lys er koselig, men ikke overdriv
  • Luft ut: La dører og vinduer stå på vidt gap i noen minutter på morgenen før kjøperne kommer. Få ut ”sovelukta” fra soverommet. Røyker dere? Gjør det heller utendørs i dagene før visning
  • Barn: Hold egne barn og husdyr borte fra visningen.

Les også: Slik utnytter du «eiendomsmegler-krigen»

Slik finner du gode eiendomsmeglere

Kvadsheim har samlet seks gode tips for hvordan du finner den beste megleren når du skal selge bolig.

Sammenlign eiendomsmeglere raskt og enkelt.

1. Sjekk referanser
Undersøk hvilke meglere som har gjort en god jobb i nabolaget. Sjekk gjerne direkte med selgerne og finn ut om de ble fornøyde med jobben. Hør også med venner og kjente om de kjenner til megleren.

2. Eiendomsmeglerens kompetanse
Kompetanse er viktig og du bør spørre meglerne hvilken bakgrunn de har og hvor lenge de har jobbet. Loven stiller krav til formell kompetanse, så du kan fint spørre om faglig bakgrunn. Sjekk også om megleren er tilgjengelig og ikke jobber kun 9-4.

3. Eiendomsmegleren må kjenne til nærmiljøet
Selger du en familiebolig, er det viktig at megler er godt kjent med hvilken skolekrets barna tilhører, muligheter for barnehageplass i nærmiljøet og nærhet til lekeplasser og rekreasjonsmuligheter. Om ønskelig kan du selv også delta på visningen sammen med megler for å besvare spørsmål om nærmiljøet.

4. Høyest pris-/verdivurdering?
Det er ikke nødvendigvis så lurt å velge megleren som gir den høyeste prisvurderingen på din bolig. En del potensielle kjøpere kan bli skremt av en høy prisvurdering. Det er viktig å få med så mange som mulig på visning.

5. Gå nøye igjennom tilbudene fra de ulike eiendomsmeglerne
Gå nøye igjennom tilbudene du mottar og sjekk hva som er inkludert i totalprisen. Vil megleren selv være tilstede på visning eller sendes visningsassistent? Hvor mange visninger er inkludert? Hva med styling og foto? Hvilke annonseringspakker er inkludert? Etc. De dyktigste meglerne koster ofte mer, mens de med mindre erfaring eller de som ikke er like dyktige må friste med lavere priser for å få oppdrag.

6. Stol på magefølelsen din!
Hvis du ikke finner tonen og får en dårlig kjemi med megleren, er det ikke usannsynlig at det samme kan skje med potensielle kjøpere. Velg en eiendomsmeglere du oppnår god kontakt med.

Sammenlign eiendomsmeglere raskt og enkelt her. 

Kommentarer er stengt.