Hvilken strømavtale bør du velge i vinter?

Strømprisen er langt høyere enn i fjor vinter. Du kan spare tusenvis på å velge riktig avtaletype og leverandør.

I november 2016 opplevde vi den største prisoppgangen på strøm på seks år, og kraftprisen lå hele 57 prosent høyere enn på samme tid i 2015.

Det er også ventet at prisene vil øke helt frem til 2030, ifølge en fersk artikkel i Teknisk Ukeblad.

Når prisene er så høye som nå, er det ekstra viktig å velge riktig avtaletype og leverandør. Ekspertene er enige om at spotpris er den avtaleformen som er gunstigst over tid, men det finnes perioder der man bør vurdere andre avtaletyper.

Spot or not
Spotprisen følger markedsprisen på kraftbørsen Nord Pool. Kundene betaler det samme som det leverandørene gjør, samt et påslag eller gebyr som legges på regningen. Det er dette påslaget som skiller leverandørene prismessig.

Denne leverandøren har den billigste spotavtalen

Standard variabel
Standard variabel har tradisjonelt sett vært den vanligste avtaleformen i Norge. Prisen varierer basert på utviklingen i kraftmarkedet, spotprisen og konkurransen i markedet. Selv om variabel ikke er billigst over tid, finnes det positive faktorer også ved denne avtaletypen:

*Grunnet den kraftige stigningen i kraftprisen i høst har variabel vært billigere enn spot store deler av vinteren. Et tips er derfor å bytte til variabel så fort som mulig og følge med på prisutviklingen. Så fort spot igjen er billigst, kan du bytte til den avtaleformen.

*Variabel har langt færre prisendringer enn spotpris og er derfor gunstig hvis forutsigbarhet er en viktig faktor for deg.

Denne leverandøren er billigst på standard variabel

Spar mange tusen på å velge billigst strømleverandør
Vel så viktig som hvilken avtaleform du velger, er det å finne riktig leverandør. Det kan nemlig være mulig å spare mange tusen kroner årlig ved å bytte til den billigste på markedet.

Forbrukerrådet anbefaler at du bruker rådets offisielle oversikt strømpris.no for å finne de billigste avtale.

Der går det frem at prisforskjellene er store. *I skrivende stund (13. januar 2017) er Agva Kraft den billigste aktøren i kategorien spotpris. Sammenliknet med et gjennomsnitt av aktørene kan man spare 1968 kroner i året på bytte til avtalen Agva Spot Intro, mens besparelsen er på hele 5136 kroner dersom man har den dyreste avtalen på markedet.

Agva Kraft ble lansert vinteren 2015 og har helt siden den gang vært den billigste leverandøren på strømpris.no.

Spar tusenvis nå: Her bytter du gratis og enkelt til Agva Kraft Spot Intro

I kategorien variabel pris er forskjellene langt større, men også her er Agva billigst. Sammenliknet med gjennomsnittet vil man spare nesten 8000 kroner i året ved å bytte til Agvas nyttårskampanje slik prisnivået er nå. Hvis du har markedets dyreste avtale, vil besparelsen bli på 16.000 kroner i året.

Her bytter du raskt og gratis til Agvas nyttårskampanje

Det er mye penger å spare dersom du bytter til den billigste variabel-avtalen på markedet. Faksimile: Forbrukerrådets strømpris.no.

Å bytte leverandør er enkelt og gratis
I dag er leverandørbyttet automatisert, og det er enklere enn noen gang å bytte til en billigere strømleverandør. Det nye strømselskapet tar seg av alt det praktiske ved bytting, og det koster ingenting å skifte leverandør.

Les også: Finn best bredbånd der du bor

Fornybar energi
Miljøorganisasjoner anbefaler fornybar energi for å stimulere utviklingen av slik produksjon. Ved å velge Agva Kraft får du 100 prosent fornybar energi inkludert i prisen.

*Priseksemplene fra Strømpris er fra 13. januar 2017. Eksempelet er hentet fra Høvik i Bærum og er basert på et normalt strømforbruk for en familie på fire.

Hva velger du?
Den billigste standard variabel-dealen?

eller

den billigste spotavtalen?

Kommentarer er stengt.