Leiebil: unngå fellene

– Om du skulle være uheldig i trafikken, kan det få drastiske økonomiske konsekvenser.

Det å leie bil når du er på ferie, gir deg både frihet og større muligheter for å utforske reisemålet ditt. Men vet du ikke hva du skal passe på, kan du ende opp med langt større kostnader enn nødvendig.

– Å leie bil er ofte tilknyttet stress, sier Rune Brunborg, leder av forsikringsleverandøren Tribe. Han er provosert over at mange utleiefirmaer tilsynelatende utnytter stress til å kaste unødvendige kostnader på kunden.

– Det er flere ting man kan gjøre for å unngå at bil-leie blir en dyr affære, sier han.

Unngå å betale dobbelt

Det er ikke alltid like lett å sette seg inn i hvilke forsikringer du trenger, og hvilke du trygt kan takke nei til når du leier bil. I følge Christina Farmen, leder for gode skadeopplevelser i Tribe, er salg av egenandelsforsikring et stort inntektsområde for bilutleierne.

– Disse forsikringene er så dyre at det rett og slett er uetisk av forsikringsselskapene og bilutleierne å tilby dem, sier Farmen.

Hun presiserer at det mange ikke tenker over, er at de fleste gode reiseforsikringer allerede dekker denne egenandelen. Gjør ikke din forsikring dette, må du derimot sikre deg med en ansvarsforsikring.

– I Norge er det obligatorisk med ansvarsforsikring, og jeg kan ikke få understreket nok hvor viktig det er å være dekket når du leier bil i utlandet, sier Farmen.

Ta en nærmere titt på Tribes reiseforsikring her.

Ta en kort video

Rune Brunborg og Christina Farmen i Tribe.

Bruk 30 sekunder på å gå rundt bilen og filme den med mobilen, både når du får den og når du leverer den tilbake. Dette er lurt for å unngå svindel og dyre kostnader dersom utleiefirmaet mener du har påført bilen en skade. Da kan du bevise bilens tilstand, og har ditt på det tørre.

Den lille skriften

Når du skal leie bil, er det ofte så mye liten skrift at forstørrelsesglass måtte vært med i bagasjen for å få alt med seg. Det er gjerne nettopp denne skriften som avgjør hvor dyrt det blir også, ikke det som står på forsiden hos leiebilfirmaet.

– Det er sjanseløst å lese gjennom all den lille skriften i kontrakten, så mitt råd er å bruke sunn fornuft og ta deg tid til å stille betjeningen spørsmål om hva som er dekket av forsikringer, sier Tribes leder for gode skadeopplevelser.

–  Sjekk spesielt at det er kaskoforsikring på bilene, slik at du slipper en kjemperegning om du krasjer eller blir påkjørt. For å best mulig sikre deg mot triks og svindel, anbefaler Farmen å heller gå for et stort og anerkjent utleiefirma, fremfor små og ukjente.

Gjør deg kjent med drivstoff

Å fylle feil drivstoff, ender som regel med en dyr verkstedregning. Ikke alle forsikringer dekker slike kostnader, så her er det viktig å være obs. Også når det gjelder drivstoff, kan det lønne seg å være bevisst på hvordan du .Når du henter leiebilen, får du valget mellom å betale drivstoff på forhånd eller å levere den med full tank.

– Fyll tanken selv, det er det rimeligste! Men vær sikker på hvilket drivstoff bilen bruker, slik at du ikke fyller diesel på bensintanken, sier Brunborg.

Husk også…

  • Sjekk om det koster ekstra å krysse landegrenser
  • Ta bilde av kilometerstand med mobilen, når du henter og leverer bilen
  • Ta med deg verdisaker når du forlater bilen
  • Sett deg inn i hva du skal gjøre dersom det oppstår et uhell
  • Bestill leiebil hjemme fra i ro og mak, ikke ta det på sparket

Så enkelt og raskt bytter du forsikring til Tribe

LES OGSÅ: Så lite dekker din reiseforsikring gjennom kredittkortetKommentarer er stengt.