Rekordhøye priser: – Nå må strømkundene stille krav til selskapene

Strømprisen steg med 54 prosent i 2018, og markedet venter enda høyere priser i år.

Den kalde vinteren og den tørre sommeren førte til ekstreme strømpriser i 2018. Ser man året under ett, var prisene mer enn 50 prosent høyere enn i 2017, og desemberprisen var 67 prosent høyere.

Ferske tall fra SSB (10. januar 2019) viser at de generelle prisene i Norge steg med 3,5 prosent i 2018. SSB skriver i en pressemelding at de høyere energiprisene står sentralt i prisveksten. Strømprisene har ikke steget med like mye siden 2006 og nådde ifjor et rekordhøyt nivå.

Selv om regnskyllene på høsten forhindret fullstendig strømkrise, gikk vi inn i vinteren med lavere magasinfylling enn normalt.

Her bytter du enkelt til Norges billigste spotprisavtale

Kan stige videre i 2019
Markedet venter en ytterligere prisstigning på 10 prosent i 2019. Det skyldes blant annet økte produksjonskostnader på europeisk kraft og en sterk eurokurs. Mye av oppgangen kan komme nå i vinter, ettersom dette er tiden da nordmenn bruker mest strøm.

I perioder med høye strømpriser er det ekstra viktig å sjekke om man har en konkurransedyktig avtale. På Forbrukerrådets offisielle prissammenlikningstjeneste strompris.no kan man se hvilke avtaler som til enhver tid er billigst i det norske markedet. I skrivende stund (14. januar) topper Agva Kraft listen over spotprisavtaler med produktet Agva Kampanje Spot.

– Nå må strømkundene stille krav til selskapene. Selv om alle har høyere innkjøpskostnader enn før, er det fortsatt mange som tar svært høy margin, sier markedssjef Bjørn Arctander i Agva Kraft.

– Bytt fra variabel til spot
Arctander oppfordrer også strømkundene om å sjekke at de har riktig avtaletype. Ekspertene anbefaler spot som den gunstigste avtaleformen over tid, og VGs Dine Penger har avslørt man i løpet av et liv vil spare mellom 25.000 og 65.000 kroner gjennom på å velge strøm til innkjøpspris fremfor en variabel avtaletype.

– Likevel har mer enn 25 prosent av alle norske husstander fortsatt ikke byttet fra variabel til spot, forteller Arctander.

Agva Kampanje Spot, som for tiden altså er Norges billigste spotavtale, har en forventet månedspris på 1242 kroner (familie på fire med normalt strømforbruk bosatt i Bærum). Til sammenlikning har den dyreste variabel-avtalen en forventet månedspris på hele 2443 kroner.

Spotavtale, eller innkjøpspris som det også kalles, innebærer at kunden får strømmen til samme pris som det strømleverandørene betaler – mot et fast påslag som dekker leverandørenes administrasjonskostnader og inntjening.

Agva Kraft lå helt i tetsjiktet på strompris.no gjennom hele 2018, og selskapet har som hensikt å presse prisene også i år.

– Priskrig er den beste formen for konkurranse for forbrukerne. Da kanaliseres markedsbudsjettet direkte inn i lavere priser til glede for alle prisbevisste kunder, fortsetter Arctander.

Her kan du enkelt bestille Agva Kampanje Spot

Grafen viser utviklingen i strømprisen fra 2012 og frem til siste kvartal 2018.

Å bytte leverandør er enkelt og gratis
I dag er leverandørbyttet automatisert, og det er enklere enn noen gang å bytte til en billigere strømleverandør. Det nye strømselskapet tar seg av alt det praktiske ved bytting, og det koster ingenting å skifte leverandør.

Her bestiller du Agva Kampanje Spot

Les også: Finn billigst og best varmepumpe til ditt hjem
Les også: Finn billigst og best bredbånd der du bor

Kommentarer er stengt.