Derfor er spotpris billigst

Strøm til innkjøpspris slår alle andre avtaler på markedet.

Er du blant den tredelen av norske husholdninger som fortsatt ikke har byttet til strøm til innkjøpspris?

Da bør du lese videre, spesielt med tanke på at den gjennomsnittlige strømprisen på privatmarkedet økte med 18 prosent i 2016 sammenliknet med 2015, og fordi NVE tidligere i år meldte at strømmen kan bli dyrere de neste årene.

Spotpris, eller strøm til innkjøps, innebærer at kunden får strømmen til samme pris som det strømleverandørene betaler, mot et fast påslag som dekker leverandørenes administrasjonskostnader og inntjening.

Klikk her for å bestille Norges billigste spotprisavtale.

Sparer 25.000-60.000 kr
Enkelte strømkunder skyr spotprisavtaler og velger standard variabel eller fastpris i frykt for at prisene skal svinge for mye.

Det er det ingen grunn til å frykte, har VGs Dine Penger tidligere avslørt. Dine Pengers utregninger viser at variabel kraftpris er 2-3 øre dyrere pr kWh enn spotpris over tid.

Bladet har også regnet ut at man i løpet av et liv vil spare mellom 25.000 og 65.000 kroner gjennom på å velge strøm til innkjøpspris fremfor en variabel avtale.

Agva Kraft topper Forbrukerrådets oversikt over de billigste spotavtalene i Norge. Priseksempel fra 27. februar.

Spotprisavtale anbefales også av Forbrukerrådet og NRK samt de aller fleste andre uavhengige eksperter som har uttalt seg om strømmarkedet de siste årene.

Her er noen av grunnene til at ekspertene anbefaler spotpris: 

*Økonomisk teori og Statistisk sentralbyrås prisstatistikk for de siste ti årene viser at spotpris er den gunstige avtalen over tid.

*Standard variabel pris er også en avtale som varierer med markedsprisen, men med en forsinkelse opp og ned som strømleverandøren bestemmer. Erfaringene fra perioder med høy strømpris er at de fleste strømselskapene venter en god stund med å sette ned kundenes pris etter at prisnivået på strømmen de kjøper inn, har kommet ned på normale nivåer.

*Med spotprisavtale får kundene glede av en prisnedgang umiddelbart, i motsetning til hvis man har standard variabel. Marginene til leverandøren er nemlig allerede avtalt. Vinteren 2017 har kraftprisen svingt mye, og derfor er det ekstra viktig å ha en spotavtale akkurat nå.

Men hvilket strømselskap skal du velge?
Forbrukerrådet anbefaler at du bruker rådets offisielle oversikt strømpris.no for å finne de billigste avtalene på det norske markedet.

Agva Kraft har ligget i toppsjiktet på prisoversikten Strømpris.no hver uke helt siden etableringen i 2015, og i *skrivende stund (27. februar 2017) er Agva Kraft den billigste aktøren i kategorien spotpris. Sammenliknet med et gjennomsnitt av aktørene kan man spare 2400 kroner i året på å bytte til avtalen Agva Spot Valgfri Kampanje, mens besparelsen er på hele 5172 kroner dersom man har den dyreste avtalen på markedet.

Prishoppet i fjor høst førte til at svært mange nordmenn har byttet strømleverandør de siste månedene. Ifølge NVE ble det foretatt 118.800 bytter blant norske husholdninger siste kvartal 2016. Dette er en økning på 25 prosent sammenlignet med tilsvarende kvartal i 2015 og er det tredje høyeste tallet registrert siden målingene begynte i 2002.

Les også: Slik finner du billigst bredbånd der du bor

Har fått tusenvis av nye kunder
Agva Kraft melder at de har merket en stor pågang av kunder de siste månedene.

– Tusenvis av kunder har funnet vår prisledende spotavtale, og det «strømmer» inn nye kunder hver eneste dag, sier Bjørn Arctander, markedssjef i Agva Kraft AS.

– Etter at Forbrukerrådet lanserte strømpris.no sommeren 2014, er det blitt langt mer aktivitet i markedet. Det er viktig for et fungerende marked at forbrukerne finner de laveste prisene, fortsetter Arctander.

*Beløpet du sparer, er differansen mellom den billigste (Agva Spot Valgfri Kampanje) og gjennomsnittet av alle avtalene på Strømpris.no. Eksempelet er hentet fra Høvik i Bærum 27. februar 2017 og er basert på et normalt strømforbruk for en familie på fire.

Her bytter du til AGVA Spot Valgfri Kampanje

Kommentarer er stengt.