En av fire strømkunder har den dyreste avtaleformen

Har du variabel strømavtale? Da bør du vurdere å bytte til et annet produkt umiddelbart.

Strømprisen var historisk høy de første ukene av 2019, men i slutten av februar falt prisen til det laveste nivået på tre måneder. Mildvær og godt fylte vannmagasiner er to av årsakene til at strømprisen nå faller.

Tall fra Statistisk sentralbyrå viser at 25,7 prosent av norske husholdninger fortsatt hadde avtaleformen variabel pris i 2018, til tross for at dette over tid er en langt dyrere avtale enn spot. En av hovedårsakene til at ekspertene anbefaler forbrukerne å vrake variabelavtaler er at strømselskapene ofte venter med å sette ned prisen som kundene betaler når kraftprisen på strømbørsen Nord Pool stuper. Med en spotavtale får kundene glede av nedgangen umiddelbart.

Dette er Norges billigste spotavtale på Strømpris.no per. 11. mars 2019

Sparer 25.000-60.000 kr
Enkelte strømkunder skyr spotprisavtaler og velger standard variabel eller fastpris i frykt for at prisene skal svinge for mye.

Det er det ingen grunn til å frykte, har VGs Dine Penger tidligere avdekket. Dine Pengers utregninger viser at variabel kraftpris er 2-3 øre dyrere pr kWh enn spotpris over tid.

Forbrukermagasinet har også regnet ut at man i løpet av et liv vil spare mellom 25.000 og 65.000 kroner gjennom på å velge strøm til innkjøpspris fremfor en variabel avtale.

Spotprisavtale anbefales også av Forbrukerrådet og NRK samt de aller fleste andre uavhengige eksperter som har uttalt seg om strømmarkedet de siste årene.

Her er noen av grunnene til at ekspertene anbefaler spotpris: 

*Økonomisk teori og Statistisk sentralbyrås prisstatistikk viser at spotpris er den gunstige avtalen over tid.

*Variabel pris, er i likhet med spot, en avtale som varierer med markedsprisen, men med en forsinkelse opp og ned som strømleverandøren bestemmer. Erfaringene fra perioder med høy strømpris er at de fleste strømselskapene venter en god stund med å sette ned kundenes pris etter at prisnivået på strømmen de kjøper inn, har kommet ned på normale nivåer.

*Med spotprisavtale får kundene glede av en prisnedgang umiddelbart, i motsetning til hvis man har standard variabel. Marginene til leverandøren er nemlig allerede avtalt.

Her bytter du til Agva Superspot – Norges billigst spotavtale 

Men hvilket spotavtale skal du velge?
Forbrukerrådet anbefaler at du bruker rådets offisielle oversikt strømpris.no for å finne de billigste avtalene på det norske markedet.

Agva Kraft har ligget i toppsjiktet på Strømpris.no hver uke helt siden etableringen i 2015, og i skrivende stund (11. mars) er Agva Kraft *den billigste aktøren i kategorien spotpris med avtalen Superspot. For en familie med normalt strømforbruk bosatt i Bærum gir denne avtalen en forventet månedspris på 886 kroner.

Til sammenlikning har den dyreste variabelavtalen en forventet månedspris på 2071 kroner.

Å bytte leverandør er enkelt og gratis
I dag er leverandørbyttet automatisert, og det er enklere enn noen gang å bytte til en billigere strømleverandør. Det nye strømselskapet tar seg av alt det praktiske ved bytting, og det koster ingenting å skifte leverandør.

Fra 23. januar til 18. februar var det ikke mulig å bytte strømleverandør i Norge grunnet migrering av data til Elhub. Elhub er en felles database for målerdata og gjør at bransjens datasystemer samordnes slik at blant annet dine avlesninger distribueres raskere.

Den viktigste forskjellen i første omgang er at det går raskere å skifte leverandør.

Her bytter du til Agva Superspot – Norges billigst spotavtale 

*En annen avtale har en estimert månedspris som er to kroner billigere enn Superspot på strømpris.no, men med denne avtalen blir kundene flyttet over til et dyrere produkt etter 35 dager.

Les også:
Slik finner du billigst bredbånd der du bor
Finn billigst og best varmepumpe til din bolig

Kommentarer er stengt.