Kulda ga sjokkpris på strøm

Minusgradene i uke 48 førte til at strømprisen spratt opp til over 80 øre per kilowatt i Sør-Norge. Bør du bytte strømavtale?

2018 har vært preget tidvis svært høye strømpriser, og flere eksperter har i løpet av høsten uttalt at vinteren kan komme til å by på priser man ikke har sett maken til siden kriseåret 2011.

Da det kom minusgrader i store deler av landet tidlig i uke 48, spratt spotprisen brått opp til over 80 øre kilowattimen (inkludert mva.). I et intervju med E24 sa analytiker To Reier Lilleholt i Wattsight følgende om prishoppet:

– Dette kan være et forvarsel på hva vi kan vente til vinteren.

Prisene ligger nå jevnt på det dobbelte av snittet de siste 20 årene, og snittprisen er for tiden om lag 60 prosent høyere enn samme periode i fjor.

Bør du velge fastpris?
Strømselskapene tilbyr ulike typer avtaler til kundene. Spotavtaler er den mest anbefalte, men i helt spesielle tilfeller kan det være gunstig å gå for en fastprisavtale. Dette gjelder hovedsaklig i perioder der det ligger an til at strømprisen kan stige kraftig.

Nylig kom Agva Kraft kommet med to nye fastpristilbud som er langt lavere enn de 80 ørene kilowattimen mange husholdninger fikk oppleve tidligere i uke 48. Torsdag i uke 49 ligger prisen på 62,90 øre i mesteparten av landet.

Agva Vintervarm har en kilowattpris på 59,90 øre og varer i tre måneder. Det andre tilbudet heter Agva Trygg. Prisen er 58,95 øre, med en bindingstid på 12 måneder. Hvis ekspertene skulle få rett og spotprisen stiger utover vinteren, vil det altså være svært gunstig å binde strømmen i dag.

Her bytter du enkelt til Agva Vintervarm 3 måneder 

Her bytter du enkelt til Agva Trygg 12 måneder

–  Spesiell situasjon
– Vanligvis er fastpris for de som trenger trygghet og forutsigbarhet i økonomien. Men nå er situasjonen helt spesiell, og det er mulig å kjøpe fastprisavtaler som er langt billigere enn det strømselskapene selv betaler på kraftbørsen, sier markedssjef Bjørn Arctander i Agva Kraft.

Markedssjef Bjørn Arctander i Agva Kraft.

Arctander understreket at han normalt anbefaler kundene å velge spotavtale, men at fast pris er gunstig i perioder med så ekstreme priser som vi ser nå.

– Her får du en sjelden god anledning til å sikre deg mot det som kan bli en av de dyreste vintrene noensinne. Det ene alternativet er altså å bestille Agva Vintervarm, for så å gå over til et innkjøpsprisprodukt. Mens det andre er å sikre seg en fast pris for et helt år fremover, sier Bjørn Arctander i Agva Kraft.

Norges billigste spotavtale
Dersom du ønsker å beholde en spotprisavtale, eller eventuelt å bytte til en slik avtale dersom du har et annet produkt i dag, anbefaler Forbrukerrådet at du sjekker hvilke leverandører som er billigst på deres offisielle prisoversikt Strømpris.no.

I uke 49 toppet Agva Kraft listen med avtalen Agva Kampanje Spot. Du kan enkelt bytte til denne avtalen ved å klikke her.

Les også: Finn billigst og best varmepumpe til ditt hjem
Les også: Finn billigst og best bredbånd der du bor

Her bytter du enkelt til Agva Vintervarm 3 måneder

Her bytter du enkelt til Agva Trygg 12 måneder

Kommentarer er stengt.