– Slik sparer du penger

Det er viktig å ha kontroll på egen personlig økonomi, men hvordan spare penger? Det er enkelt. Å spare penger handler i bunn og grunn om å skape størst mulig differanse mellom inntekter og kostnader. Her får du grepene du må ta for å ha litt stoppe pengelekkasjen.

Denne saken er skrevet av økonomiekspert Hallgeir Kvadsheim på oppdrag fra Tjenestetorget og redigert av Nettavisens kommersielle portal Forbruker.

Hvordan spare penger fort?

Først og fremst må du få en oversikt over hva du har brukt penger på – ta gjerne utgangspunkt i det siste året. Logg inn i nettbanken og lag deg en god oversikt. Hva koster deg penger?
Den letteste måten å spare penger fort på, er rett og slett å gå gjennom forsikringer, ulike lån som boliglån, billån, og eventuelle forbrukslån eller kredittkortgjeld.

Bytt forsikringer

Aller først anbefaler vi at du sjekker tilbud på forsikringer fra flere selskaper. Kanskje du har noen forsikringer du ikke trenger? Eller kan skru opp egenandel? Faktisk så betaler 9 av 10 for mye i forsikringer. Her kan du fort spare tusenvis, akkurat som Ida som sparte 8200 kroner.

Om det er ett år siden du innhentet tilbud på forsikringene dine sist, er det på tide at du gjør en ny sjekk. De fleste forsikringsselskapene skrur opp prisene gradvis og da er det ekstra viktig å sjekke priser og bytte selskap for å holde prisene i sjakk.

Få tilbud på forsikringer på Tjenestetorget

Har du en FG-godkjent boligalarm? Da kan du få rabatt på innboforsikringen din.

Saken fortsetter under bildet.

De aller fleste husholdninger kan spare tusenvis av kroner på å bytte forsikringsselskap på Tjenestetorget.

Bytt bank

Har du sjekket hvilken rente andre banker kan tilby deg? Enten om du har boliglån eller annen type lån, kan det være penger å spare her. Spesielt med tanke på renter og gebyrer, som pleier å variere mye fra bank til bank.

La bankene konkurrere om ditt lån på Tjenestetorget

Har du dyre smålån?

Om svaret er ja – refinansier disse så fort som mulig. Aller helst gjennom boliglånet ditt, men om du ikke har mulighet til det, prøv å samle alle disse små lånene til ett større lån med bedre betingelser og renter.

Få tilbud på samling av smålån på Tjenestetorget

Hvordan spare penger i hverdagen?

– En bedre privatøkonomi handler også om alle de små valgene vi gjør – hver eneste uke, hver eneste dag.

Det er viktig at du selv ser på hva du bruker pengene på i hverdagen. Her kan du spare penger i massevis! Det er ofte lett å tenke at pengene blir borte på de store utgiftene, men det er langt ifra sant. Likeså viktig er de små beløpene – hver uke, hver dag.

Dyr strømregning?
For å spare penger her og nå, kan du bli mer var for hva du bruker av strøm. Er du flink til å slå av lysene? Må ovnene stå på hele tiden? Å legge til seg små, gode vaner sparer deg fort penger i lengden.

En litt mer langsiktig måte å spare penger på er å se på strømforbruket. Dette er tiltak som krever tid og som koster litt med en gang, men som på sikt vil spare deg for penger. Og, ikke minst, vil gi deg et behagelig inneklima hele året rundt.

Saken fortsetter under bildet.

På Forbrukerrådets Strømpris.no kan du se hvilke strømavtaler som er billigst. Denne oversikten fra 31. januar 2017 viser at man kan spare hele 1613 kroner i måneden på å bytte fra den dyreste variabel-avtalen til den billigste.

En litt mer langsiktig måte å spare penger på er å se på strømforbruket. Dette er tiltak som krever tid og som koster litt med en gang, men som på sikt vil spare deg for penger. Og, ikke minst, vil gi deg et behagelig inneklima hele året rundt.

Det er også mulig å spare tusenvis av kroner på å vrake en dyr strømleverandør til fordel for en billig. På Forbrukerrådets portal Strømpris.no kan du se hvilke strømavtaler som til enhver tid er billigst. I skrivende stund (31. januar) topper Agva Kraft listen for både spotavtaler og standardavtaler.

Her bytter du til Norges billigste spotavtale

Her bytter du til Norges billigste standardavtale

Mat
Reis på butikken mett og med handleliste. Da unngår du spontankjøp som i lengden koster en del. Følg også med på tilbud i ulike butikker og legg opp middagene etter dette.

Er det ekstra gode tilbud kan du kjøpe litt ekstra og fryse ned, men for all del: husk å spise opp det du har i fryseren! Det er fort gjort å glemme hva man har der, så prøv å hold et system slik at du får spist opp alt.

Unngå lommetyvene
De smarteste lommetyvene går ikke etter pengene våre én gang i året, men passer på å loppe deg litt hver dag. Det blir det fort større summer av. Typiske lommetyver er røyk, snus, fast-food, brus, sminke, smykker, kafé, iTunes, spill og tipping, og abonnementer som Netflix, Viaplay og Spotify.

Klær
Ikke gå rundt i butikker og la deg friste når du ikke har behov for nye klær. Se over hva du har og tenk nøye gjennom hva du faktisk trenger.

Har du virkelig behov for nye klær? Hvis ja, da kan det være lurt å ta en tur til en brukthandel, et loppemarked eller titt på en kjøp/salg-side på Facebook. I tillegg gir folk fra seg klær som ser ut som nye (noen er til og med ubrukte og har prislappen på!).

Lag budsjett!

Med et budsjett vil du nå målene dine i privatøkonomien mye raskere. Og det beste av alt; det er mye enklere enn du kanskje tror. Du har to måter å gjøre dette på:

  1. Hva har du brukt penger på de siste 3 måneder? Ta utgangspunkt i vanlige måneder som september-november. Det finner du enkelt i nettbanken din.
  2. Bruk en budsjettkalkulator for å lage budsjett. En god og oversiktlig kalkulator finner du her.

Les også: Finn billigst bredbånd der du bor

Kommentarer er stengt.